Monday, May 16, 2016

Persekutuan Tanah Melayu - Tanah Raksasa

Persekutuan Tanah Melayu yang pertama direkod oleh para sejarawan Cina adalah dikenali sebagai Tanah Raksasa - Kalathana (418 Masihi) dimana persekutuan ini mengandungi empat negeri iaitu:
• .Kalathana (Kelantan)
• .Thanathana (Terengganu)
• .Gangga Negara (Perak)
• .Kuli (Pahang)


Dari asal 4 negeri ini, ianya kemudian menjangkau seluruh Segenting Kra dan seterusnya kepada kewujudan empayar Melayu Srivijaya yang menguasai keseluruhan tanah-tanah yang dikenali sebagai Negara Malaysia hari ini.

Negeri-negeri dalam persekutuan Tanah Melayu ini (Kalathana) bersetuju melantik Bhadreswararaja sebagai pemimpin persekutuan ini pada 418 Masihi. Bagaimana pun, Maharaja Champa yang tidak merestui persekutuan ini, menghantar bala tentera melalui Langkasuka untuk menawan namun serangan tersebut dapat dipatahkan dan malah telah memberi Persekutuan Tanah Melayu ini kekuasaan yang lebih besar dengan kejayaan menguasai Langkasuka, Tambralingga dan seterusnya menguasai seluruh Segenting Kra.

Empayar Campa pada waktu itu sebenarnya turut terlibat dalam siri peperangan dengan China dan ini merupakan suatu kredit buat kemenangan angkatan Persekutuan Tanah Melayu keatas angkatan tentera Campa.

Raja Kerajaan Funan yang dibawah naugan Empayar Champa, Wan Srestha, kemudiannya mempersiapkan armada tentera untuk menyerang Kalathana, namun bagaimana pun rancangan ini dapat dihidu oleh Bhadreswararaja. Diatas kebijaksanaan Bhadreswararaja, baginda melakukan hubungan diplomatik dengan Maharaja China dalam tahun 430 Masihi untuk melindungi Kalathana dimana Maharaja China kemudiannya telah menghantar surat kepada Funan agar hasrat serangan itu dibatalkan. 

Negara Kalathana dalam bentuk persekutuan empat negeri yang dicantumkan dengan wilayah Segenting Kra (dari Langkasuka hingga ke Tambralingga) telah disebut sebagai Ho-lo-tan, K’ou-lo-tan atau K’ou-lo-ch’ieh dalam rekod China.
Dari Persekutuan Tanah Melayu ini kemudiannya lahir kerajaan Srivijaya yang tanah kekuasaannya melangkaui seluruh Nusantara dan seterusnya melahirkan negara Malaysia sebagaimana yang dikenali hari ini.

- J.L. Meons (1937) believed that early Srivijaya was located in Kelantan (J.L. Moens (1937). Srivijaya Java en Kataha) and K.A. Nilakanta Sastri (1949) supported the idea. The Kelantan theory may not be far-fetched, since Chinese Sui Dynasty annals of the 7th century describe an advanced kingdom called Chi Tu or Raktamrittika (as in Kelantanese history) as being in Kelantan, which the name was later changed to "Sri Wijaya Mala". The founding of Sri Wijaya Mala was 667 BC with its capital called "Valai", and it was situated along the upper Kelantan river of Pergau, known for its rich gold mines. It was until 570 BC that the kingdom changed its name to Sri Wijaya.

No comments:

Tajuk

Abbasiyah (1) altruisme - ikram (3) Aqidah (1) art video (20) Bahasa dan penampilan (5) Bangsa Melayu (7) batas sempadan (9) Berita (15) Besi (1) Biography solihin (1) Budaya dan pengertiannya (16) catitan (2) cerdik/bodoh dan antaranya (6) cetusan minda (8) cinta dan syahwat (3) Doha - Qatar (2) Eid Mubarak (5) falsafah (2) Fantasia falasi (3) Fibonacci (1) Filem (2) Fungsi seni (1) gangsa (1) hukum (6) huruf (2) hutang (1) ijtima (1) Iklan (2) imitasi dan memori (1) infiniti (5) jalan2 (2) kebangsaan/nationalisme (2) kebebasan bersuara (1) Kelahiran kesenian yang mengubah warna dunia. (1) Kembali sebentar tentang erti seni (Islam) (1) kerja otak (1) Kesenian dunia Islam (1) konsep kendiri (3) konspirasi (1) Lentok tangan (1) Malaysia (3) Maslahah atau mafsadah (1) Maya (ilusi) (4) Melaka (1) Melayu (2) Melayu dan Islam (9) minda (2) musik (2) nukilan rasa (1) Pantang dalam berkarya (1) Pause (6) Pengajian dan pengertian budaya (1) Perasaan dan pemikiran (5) Persepsi / Tanggapan (6) pointillism (2) populasi dunia (9) Produk sejarah (11) Program dan hayat (2) prosa (4) ramadan (2) realiti - kenyataan (7) Sajak (22) Sangkaan (2) sebab dan akibat (18) sejarah (14) sejarah Melayu (4) Sejarah mengubah/terubah (5) Sejarah seni dalam kehidupan insan (1) Sejarah video (1) Seni Bahasa (2) Seni dalam imiginasi (1) seni kata (1) Seni logam (3) Seni textil (budaya berpakaian) (2) Seni-seni mempertahankan diri (1) sound (1) Srivijaya (3) Sunda (6) Tahap kesederhanaan (1) Tahap-tahap kehidupan (14) tenung bintang (1) Terkesan dengan suasana (2) Tradisional dalam makna (1) Ukuran dan kayu pengukurnya (2) updated (1) Usia manusia (3) vision (1) wang (7) Wujudkah kosong? (2) zarzh slide (12)

Catitan lalu

Insuran & Road Tax Online

tetangga